Coachande mentorskap.

Slösa inte mer tid på en ”mentala coacher” utan tänk om, satsa på coachande mentorskap vilket gör mätbar skillnad.

Framgångsrika företag investerar ofta i stöd och coachning av ledare vilket är en klok investering i sin största tillgång om investeringen görs rätt.

-Varför?
Coachande mentorskap ska leda till ännu bättre och balanserade resultat genom professionellt kalibrerade ledare.
Trenden idag är tydlig, många företag går från att följa alla organisationer/företag med s.k ”mental coachning” till att satsa på coachande mentorskap både individuellt och grupp.

Mental coachning kan vara bra för individen medan coachande mentorskap är bra för både individen och företaget.
Coachningen av ledare ska kunna skapa både kortsiktiga och långsiktiga resultat. Coachande mentorskap ska utgå från företagets eller organisationens strategiska mål & KPIr.
Dessa ska vara definierade som en balans(bräda) mellan finansiella nyckeltal, människors välmående (hälso- & nöjdhet) och utveckling (investeringar & etableringar).
Coachande mentorskap ska även handla om hur ledaren når sina KPIr baserat på både strukturkapital och kulturkapital. Ledaren bör alltid ha egna idéer och förslag på lösningar, som i samråd med coachen utvecklas till rådgivning genom en ”second opinion”.
Det används internationellt ex mellan olika läkare inför olika typer av ingrepp/operationer för att nå bredare kunskapsbaserade beslut.
Coachning utan mål är som att spela fotboll och hockey utan målburar eller att en symfoniorkester spelar utan noter.

Varje VD och ledning bör alltid kvalitetssäkra att de coacher som används ska kunna visa på en förståelse ur ett ledningsperspektiv, visa på referenser baserat på långsiktig resultatutveckling samt att coacherna har arbetat med både strukturkapital och kulturkapital.
Undvik coacher som har alltför stort fokus på metoder och coachens verktyg som ibland inkluderar populistiska ”färganalyser”. Dessa är populära för att de är enkla
att använda i sin omgivning men de är bedrägliga då de enbart konstaterar en populär generell syn vid t.ex. en Kickoff på individer som placerar folk i fyra olika fack men sanningen är att alla behövs i en grupp och löser sällan eller aldrig några kort/långsiktiga förändringar.

– Är du nyfiken på coachning med både strukturkapital och kulturkapital så är du välkommen att kontakta oss.

Artikeln är skriven av Ernie Lagerstrand och Samuel Siitonen.

By | 2022-09-24T16:01:28+00:00 september 24th, 2022|Okategoriserad|